Priča o inovacijama

Rođenje Hoovera i prvog usisivača na svetu

Kutija, ventilator, svilena jastučnica i štap - tako je izgledao prvi usisivač u istoriji. Ideja koja je ove jednostavne elemente pretvorila u jedan od najrevolucionarnijih aparata prošlog veka pripada James Spangler-u, noćnom čuvaru u New Berlin, Ohio, koji je bolovao od astme i bio umoran od muka sa prašinom koja se podizala u radnji u kojoj je radio. James je patentirao ovaj izum i sanjao o tome da ga donese u svaku kuću u Americi. Trebao mu je neko ko je verovao u njegov projekat, sa sredstvima i sposobnošću da ga izvrši.

 

On je odlučio da pošalje ovaj prvi, rudimentaran usisivač njegovoj rođaci, Susan Hoover - potez koji mu je napravio veliko bogatstvo.  Susan ga je isprobala na nekoliko dana u svojoj kući, što je bilo dovoljno da ga entuzijastično podrži. Pokazala je i svom mužu, Wiliam Hoover, vlasniku male radnje koja je proizvodila kožne proizvode i prodavala ih u New Berlin. Godine iskustva na tržištu su mu omogućile da bude dobro upoznat sa tržištem. Kao preduzimač širokih pogleda, on je odmah osetio enorman potencijal ovog "štapa iz budućnosti". Kupio je patent i otpočeo proizvodnju, čime je osnovana kompanija sa imenom - The Hoover Company. Bila je to 1908. godina.

Mala fabrika je u početku proizvodila samo 6 usisivača dnevno, ali zahvaljujući mogućnosti za besplatnu probu, broj mušterija se uvećavao iz dana u dan, a industrijska razmera proizvodnje je morala da zadovolji tražnju. Za veoma kratko vreme, reč "hoover" je postala zvanični deo engleskog jezika, sinonim "čišćenja sa usisivačem". I danas se tako koristi.

Hoover danas nudi standarde budućnosti

Svetska novost širom sveta. Tokom decenija rada, Hoover osniva novu kompaniju u Londonu i otvara različite fabrike širom Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope. Kasnije se širi na Aziju i Afriku. To je samo početak jedne velike grupe, sa brendom koji se izdvaja po svom neprestanom radu i rešenjima koja diktiraju trendove putem lepih, funkcionalnih i veoma inovativnih aparata.

1926. godine Hoover je prva kompanija koja je proizvela električni uspravni usisivač. 1936 je patentirao fleksibilno crevo koje će postati standard svim modernim usisivačima. 1946 je otpočeo sa proizvodnjom cilindričnih usisivača. 1948 je počeo širenje na druge sektore, počevši od proizvodnje veš mašina a potom i drugih velikih kućnih aparata za čišćenje, kuvanje i hlađenje. Hoover Grupa se konstantno širila do 1980-ih godina, kada se kompanija potpuno reorganizovala u proizvodnom i poslovnom smislu. 

Na kraju dugog spajanja i procesa inkorporacije, Candy je kupio Hoover European Appliances Group 1995. godine sa svim ekskluzivnim pravima na Hoover brend u Evropi, Severnoj Africi, bliskom istoku i zemljama bivše SSSR.